Opstarten van een Juwel Aquarium

Middels deze beschrijving hopen we bij te dragen aan het succesvol opstarten van uw juweel aquarium. Tevens geven we wat tips om uw aquarium goed te onderhouden.

STAP 1:
Lees eerst alle gebruiksaanwijzingen aandachtig door. Elk bijgeleverd artikel heeft een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Het is zaak om van tevoren alle producten goed te kennen zodat alles in de juiste doseringen toegevoegd kan worden. Uiteraard is het ook aan te bevelen van tevoren alvast wat kennis over het aquariumhouden op te doen. Op internet staat erg veel beschreven over alle facetten van onze hobby. Uiteraard kunt u ons ook altijd contacten bij vragen.

STAP 2:
Indien mogelijk vult u het aquarium eerst op een plaats waar geen schade aangericht kan worden. Het komt zelden voor, maar er mocht eens lekkage op treden. Elk juweel aquarium wordt af fabriek gecontroleerd en bij het verlaten van onze winkel controleren we op glasbreuk. Uiteraard zit er op het aquarium 2 jaar garantie op de verlijming ( nooit op glasbreuk !). Tevens dekt deze garantie niet de inrichting of gevolgschade. Verstandig daarom is het om uw aquarium te verzekeren. Vraag uw verzekeringsadviseur naar de mogelijkheden.

STAP 3:
Als er een meubel bijgeleverd is zult u deze eerst moeten monteren. In de verpakking van het meubel vindt u een lijst met alle bijbehorende componenten. Controleer eerst of alles aanwezig is alvorens u het meubel gaat monteren. Na de montage moet het meubel eerst waterpas worden gesteld voordat het aquarium erop geplaatst kan worden. Als een aquarium niet goed waterpas staat komt er teveel druk op een ruit wat glasbreuk tot gevolg kan hebben. Glasbreuk valt niet onder garantie. Als u gebruik maakt van een stekkerdoos in het kastje, plaats deze dan voor het aquarium gevuld wordt met water.

STAP 4:
Monteer de achterwand in het aquarium. Waarschijnlijk is uw juweel aquarium geleverd met een juweel achterwand. Afhankelijk van de maat van het aquarium is de maat van de wand. U dient de wanden in voren op maat te snijden. Daarna kunt u ze in het aquarium plakken met aquarium siliconenkit. Indien u het wenst kunnen wij de wanden bij de verkoop van het aquarium alvast monteren.

STAP 5:
Spoel het binnenfilter. Uw juweel filtersysteem bestaat uit 1 of 2 fijne blauwe filtersponzen, 1 of 2 grove blauwe filtersponzen, een groene nitraatspons, een koolspons en een wattenpatroon. Voordat u het aquarium gaat vullen dient u alle blauwe sponzen eerst uit te spoelen in het het water en nat weer terug te stoppen in het filter. De koolspons en nitraatspons moeten uit het plastic worden gehaald en van het wattenpatroon gebruikt u 1 vel. De juiste opbouw van het filter moet zijn: in de onderste houder 1 of 2 fijne blauwe sponzen en optioneel een box met substraat( cirax ). In de bovenste houder van onder naar boven grof blauw , nitraat, kool en watten.

STAP 6:
De HS humalit voedingsbodem hoeft u niet te wassen. Deze verspreidt u rechtstreeks vanuit de emmer over de bodem van het aquarium. Houd tussen de voor- en zijruiten van het aquarium ongeveer 3 cm. zodat de voedingsbodem niet zichtbaar is door het grind. De voedingsbodem vormt een laagje van 2 cm. dikte.

STAP 7:
Het grind of kwarts dient u wel zeer zorgvuldig te wassen. Hoe schoner het erin gaat, des te sneller is het aquarium mooi helder. Verspreidt het grind over de voedingsbodem van voren schuin oplopend naar achteren. Houdt u aan de voorkant een grindlaag aan van 5 cm. Aan de achterkant ongeveer 7-8 cm.

STAP 8:
Plaats een bord of een vuilniszak op het grind zodat alles netjes op de plaats blijft liggen als het water aan het aquarium wordt toegevoegd.

STAP 9:
Vul het aquarium voor driekwart met lauw water ( ongeveer 20-25 graden Celsius ).

STAP 10:
Haal het bord of vuilniszak weer uit het aquarium.

STAP 11:
Plaats de decoratie materialen en plantjes leuk in het aquarium. De plantjes moeten uit de potjes worden gehaald en het glaswol moet van de wortels worden verwijderd. Zet de plantjes niet te dicht op elkaar. Als er ook bosjes planten zijn geleverd moet het loodje van de bosjes worden afgehaald. De wortels kunnen met een (speciale) schaar eventueel worden bijgeknipt. 

STAP 12:
Vul het aquarium tot de aangegeven waterhoogte. Aan de binnenkant van het aquarium is een sticker geplakt waarop precies de waterhoogte kan worden afgelezen. Belangrijk is ook dat in de toekomst deze waterhoogte wordt aangehouden omdat het filter anders niet optimaal kan werken.

STAP 13:
U kunt nu de stekkers van de pomp en de verwarming op het stroomnet aansluiten. Alle bijgeleverde elektrische apparatuur werkt op 220 volt.

STAP 14:
Indien u een color led buis extra heeft gekocht kunt u deze gaan monteren in de tl balk. De standaard led buis welke door juweel geleverd wordt bij het aquarium kunt u gebruiken voor reserve. Aan de uiteinden van de led buizen in de balk ziet u twee witte schroefdoppen. Draai deze los en schuif ze naar binnen. Nu kunt u de led buis naar voren toe eruit klikken. In de witte schroefdoppen zitten twee rubber afdichtingen: één grove roodkleurige en één fijne zwarte. Controleer of deze er niet zijn uitgevallen. De witte schroefdoppen kunt u daarna over de nieuwe tl buizen schuiven met de schroefkant naar buiten. Klik nu de buizen weer in de balk. Schuif de schroefdoppen naar het uiteinde van de balk en draai deze weer goed vast. Gebruik geen gereedschap. Let op in de houder van de led buis staat aan één kant een rode stip. Deze moet overeenkomen met het rode uiteinde van de led buis.

STAP 15:
Plaats de balk op het aquarium en leg de voor- en achterklep op z’n plaats. De balk kunt u naar voor en achteren schuiven. De voor en achterklep passen alleen als de balk goed in het midden ligt. Nu kan de stekker op het stroomnet worden aangesloten. Indien u gebruik maakt van een tijdklok moet de schakelaar in het snoer van de tl balk constant op aan staan.

STAP 16:
Als laatste is het noodzakelijk om de waterbereiders toe te voegen. AquaMaker van EasyLife of Aqua elixer van Dennerle zijn bereiders die de kalk en chloor in het leidingwater neutraliseren. Voeg de juiste hoeveelheid toe voor de complete waterinhoud. Het getal in de naam van het aquarium slaat op het aantal liters waterinhoud. Voorbeeld Rio 125 heeft een inhoud van ca. 125 liter. De artikelen EasyStart van Easy-life of FB-7 van Dennerle zijn bacteriepreparaten. Deze zijn noodzakelijk om het aquarium een goede bacteriecultuur te verschaffen. Voeg de eerste dag de volle dosering toe. De tweede, derde en vierde dag de halve dosering. Na de vierde dag kunt u een kwart van het water verversen. Verstandig is om het bacteriepreparaat elke week aan het water toe te blijven voegen.

ALGEMENE INFORMATIE:

De eerste 14 dagen is het normaal dat er wat nitriet ontstaat in het water. Dit kunt u zelf testen met de tetra NO2 test. Voordat u de vissen wilt inbrengen moet het water eerst nitrietvrij zijn. Indien er te snel vissen worden ingebracht kunnen deze door een te hoge nitrietwaarde ziek worden, of erger, nog dood gaan. Het is verstandig om het nitriet wekelijks te blijven testen. Indien u de zaak serieus aanpakt kunt u ook de zuurgraad ( pH ) carbonaat hardheid ( KH ) en de nitraatwaarde ( NO3 ) testen. Het is zeker nuttig deze waarden wekelijks op te schrijven zodat we in geval van problemen ( vissterfte, alg ) uw verloop in waterkwaliteit kunnen beoordelen.

De eerste 14 dagen moet de verlichting ook niet teveel branden. De plantjes moeten eerst kunnen wortelen voordat ze gaan groeien. Begint u met 4 uur per dag en laat dit de komende twee weken oplopen tot 8-10 uur per dag. Na twee weken is het beter om een lichtpauze op de dag in te voeren. De ideale tijden zijn dan: aan 9.00 uur – uit 12.00 uur / aan 16.00 uur – uit 22.00 uur

Voor een optimale waterkwaliteit dient het water elke twee weken voor een derde ververst te worden. Voeg altijd op het aantal liters water dat u ververst, verswaterbereider toe. Let er altijd op dat de temperatuur van het verse water exact hetzelfde is als het water in het aquarium. 1-2 graden verschil kan al ziekten of vissterfte tot gevolg hebben. Met een vuilafzuiger kunt u voerresten en bodemvuil verwijderen. Deze zijn in diverse uitvoeringen te koop. Overtollig bodemvuil dat niet regelmatig wordt verwijderd veroorzaakt vaak een hoop algproblemen.

Niet alle vissen kunnen zonder meer bij elkaar worden gehouden. Laat u bij de aankoop van nieuwe vissen goed adviseren over het gedrag en de benodigde voeding. Indien u het wenst kunnen we in onze computer een account van u aanmaken waarin we noteren welke vissen reeds zijn aangekocht. Dit maakt het bij de volgende aankopen makkelijker u te adviseren wat er eventueel nog bij kan. Let er ook op dat er niet teveel vissen in een te klein aquarium worden gehouden. De vaste stelregel = 1 cm. vis per liter aquariumwater. Voorbeeld: 1 kardinaal tetra van 3 centimeter heeft 3 liter water nodig.

Voor alle overige vragen kunt u kijken op onze webpage bij veelgestelde vragen of komt u bij ons langs!

Veel plezier met uw nieuwe hobby !!